Oletko elämässäsi apukuskin paikalla?

Mieli pyrkii kohti mielihyvää.

Jos joudut usein elämässäsi pohtimaan, mitä tuli tehtyä ja miksi, Lasse Seppäsellä voisi olla sinulle asiaa. Hän on psyykkinen valmentaja, kouluttaja, tietokirjailija ja NLP Trainer, jonka kognitiivisen terapian opiskelutkin ovat aivan loppusuoralla. Lasse tulee puhumaan Leville This is The Real Sh’t -tapahtumaan ihmisen tunteiden ja ajattelun vaikutuksesta toimintaan.

Tunnelukko voi aiheuttaa tilan, jossa ihminen toimii tietyissä tilanteissa tietyllä kaavalla kuin ohjelmoituna, eikä kykene muuttamaan itselleen epäedullisia asioita aiheuttavaa tapaa, koska ei tiedosta sitä. Hän istuu oman elämänsä autossa apukuskin paikalla, kun jossain vaiheessa elämää syntynyt tunnelukko istuu ratissa ja huolehtii ohjauksesta.

– Ihmisen mielen taipumus on pyrkiä aina kohti mielihyvää. Niinpä välttelemme epämukavia tunteita, mikä voi ohjata meitä väärään suuntaan, sillä helpoin tie voi viedä nopeaan mielihyvään, mutta samalla kauemmaksi sisäisistä arvoistamme. Pidemmällä aikajanalla ajattelu on hyvä tapa parantaa omaa sietokykyään matkalla kohti arvojen mukaista elämää, missä ratti on omissa käsissä, Lasse sanoo.

 

Lasse Seppänen kuva

Arvot ovat kaiken ydin.

Lasse on kouluttanut toista tuhatta personal traineria, ja hän valmentaa sekä kuntoilijoita että eri lajien urheilijoita aina maajoukkuetasolle asti. Pikaisesti laskettuna urheilijoita on ollut 17 eri lajista, joten kokemuspohjaa ja näkökulmia riittää. Kaikki lähtee ajatuksesta -sanonta, on yleistävä ilmaus, mutta kuvaa myös Lassen ajatuksia, sillä kaikessa ihmisen toiminnassa on pohjana ajatus, joka johtaa tunteeseen ja aiheuttaa toimintaa.

Ihmisten erilaiset historiat ja biologia vaikuttavat taipumuksiin ja alttiuksiin, joten vaikka yhtälö tuntuu yksinkertaiselta ja loogiselta, yksilölliset taustat tekevät palapelistä haastavan, sillä palasia on loputtomiin. Totuus kuitenkin on, että epävarmuus synnyttää epävarmuutta, ja asioiden ymmärtäminen taas luo tietoisuuden tilan ja hyväksynnän, joka on hyvä pohja muutoksille. Lassen valmennusfilosofia perustuu sanoihin yksilö, visio, muutos ja tulokset. Vision hän yhdistää arvoihin, joita hän pitää kaiken ytimenä.

– Meillä jokaisella on omat resurssimme tehdä asioita, ja persoonamme vaikuttaa myös siihen, miten jäsennämme maailmaa ja miten motivoidumme. Visio ja arvot ovat kuin kompassin neula, joka osoittaa, mitä kohti ollaan kulkemassa, ja aito muutos on käyttäytymisen muuttamista arvojen pohjalta. Tätä yhtälöä ei voi huijata, sillä se paljastuu viimeistään, kun muutos ei tuo palkitsevaa tunnetta, koska sillä ei ole arvoa.

– Arvot ovat toimintaa ohjaavia periaatteita, ja meillä voi olla esimerkiksi vanhemmilta perittyjä arvoja, jotka eivät palvele elämämme nykytilaa. Toimivien arvojen pohjalta syntyvien muutosten tulokset kertovat taitojen omaksumisesta ja ovat väistämättä hyviä, sillä oikeat arvot ohjaavat tekemään oikeita tekoja, jotka johtavat palkitsevan tunteeseen niiden tuomista tuloksista. Vaaka ei esimerkiksi palkitse painonpudottajaa, mutta hyvä olo palkitsee.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s