Lokeroitu hyvinvointi

Tällä kertaa This Is The Real Shitin blogissa vierailee Timo Kettunen. Timo Kettunen on Terveystieteiden asiantuntija, Terveysmyrskyn perustaja ja Diske Oy:n toimitusjohtaja // Liikuntalääketieten maisteri, farmaseutti ja  koulutettu hieroja!

Lokeroitu hyvinvointi

Moni asia on ihmiselle merkityksetön. Suurinta osaa kiinnostavat yleensä vain ne asiat, jotka koetaan itselle tärkeiksi. Kukaan toinen ei välttämättä voikaan ymmärtää toisen valintoja, olkoonkin että ne eivät läheskään aina ole loogisia saati edes yksilölle hyväksi.

Silti ne ovat omia valintoja.

Miksi terveys ja hyvinvointi olisi poikkeus? Toki meillä on kaikilla jonkinasteinen yhteiskunnallinen vastuu, mutta pääasiassa maailma pyörisi kaikissa asioissa paremmin, jos jokainen huolehtisi ensisijaisesti omasta kropastaan, eikä arvostelisi toisten valintoja.

Tässä on vain yksi ongelma: ihmisen aivot eivät toimi vain yhdessä asetuksessa kerrallaan, vaan looginen ja biologinen osa-alue rakentavat päivittäistä ymmärrystä dynaamisesti. Isolla osalla ei ole kykyä samaistua muiden tilanteisiin tai välttämättä edes ammatillista osaamista ottaa kantaa oman elimistön toimintaan – vaikka niin usein kuvitellaan.

Ihminen oppii ja havainnoi vertailemalla. Aivot toimivat lähes jokaisessa asiassa siten, että havaintoja verrataan esimerkiksi ympäristöön, menneisyyteen tai toisiin ihmisiin. Ongelma on siinä, ettei vertailemalla välttämättä opita mitään, varsinkin jos toiminta on automatisoitunut. Liian moni huomaa kulkevansa liukuhihnalla vasta silloin, kun jotain peruuttamatonta tapahtuu.

Vertailu johtaa joka tapauksessa siihen, että ihminen alkaa ajatella lokeroidusti. Enemmän rahaa on parempi. Suurempi asunto on parempi. Menestykselle on olemassa toki mittareita, mutta ne ovat jokaisella erilaisia – niitä ei pitäisi pystyä vertailemaan, mutta koska ihminen havainnoi vertailemalla, aletaan tässä kohtaa liukua pahasti ojaan. On lisäksi olemassa sellainen psykologinen ilmiö jota kutsutaan sädekehäilmiöksi. Sen takia ihminen ajattelee, että ihmiseen jolla on jokin huomiota herättävä myönteinen ominaisuus, liitetään muitakin positiivisia piirteitä.

Käytännössä me siis lokeroimme toisen ihmisen hyvinvoinnin jo pelkästään sillä perusteella mitä hänellä on päällään sillä hetkellä.

Kun tietotaito loppuu ja looginen aivo ei kykene käsittelemään asioita, ottaa biologinen aivo enemmän valtaa. Silloin mennään automaattiohjaukseen, joka on ohjelmoitu todella kauan aikaa sitten. Valitettavasti monet alitajunnan mallit eivät sovellu nykyaikaan ja esimerkiksi vaarasta varoittavat, sisäiset signaalit antavat usein virheellisiä tuloksia. Silti ihminen lokeroi ajatuksensa loogisesti; sattuu/ei satu, hyvä/paha tai terveellinen/epäterveellinen.

Todellisuudessa fysiologiassa ei ole olemassa mitään selkeitä jakoja, ihminen tekee vain elämästä automaattisesti itselleen helpompaa luokittelemalla asioita. Ei ole olemassa terveellisiä tai epäterveellisiä ruokia, on vain tilanteeseen sopivia tai epäsopivia ruokia. Ei ole edes olemassa mitään universaalia ja paljon peräänkuulutettua maalaisjärkeä, koska esim. rakastunut ja aivokemiallisesti laukkaava ihminen tekee asioita jotka koetaan itselle täysin järkevänä, mutta ulospäin ne ovat täyttä hulluutta.

Liian moni jakaa hyvinvointinsa aikajanalle vain muutamaan erilliseen osa-alueeseen. Yhdessä kohtaa oli hyvä, toisessa huono. Tuossa koski mahaan, tuossa päähän, kunnes muutin ruokavalioni ja kaikki olikin eri tavalla. Negatiiviset asiat muistetaan paremmin, joten silloin kun meillä koski mahaan, unohdimme kaiken positiivisen ja hyvinvointia merkkaavan ympäriltä ja keskityimme negatiiviseen.

Ja näin me toimimme. Me lokeroimme kaiken yksiulotteisesti, kuvitellen että kun tehdään nyt näin niin se toimii aina samalla tavalla. Suurin osa meistä ei tunnu tajuavan hyvinvoinnin perusoletusta ja mitä enemmän asioita pyörittelemme ja tutkimme, sitä kauemmaksi me oikeasti hyvästä elämästä ajaudumme.

Iso osa vertaa itseään alitajuisesti menneeseen minään, vaikka suunta pitäisi kääntää tulevaan. Kun tähän lisätään vielä nykyhetki, niin huomaattekin jo, että meillä on taas loogisesti kolme erillistä lokeroa, mutta biologisesti meillä on täynnä muutoksia oleva aikasarja tapahtumia.

Jos on siis ihan pakko asettaa itsensä johonkin laatikkoon, niin huolehdi hyvä ihminen edes siitä, että olet tyytyväinen nyt.

Et mennessä etkä tulevassa.

14724605_1500137773346113_2984381647734053275_n

 

Timo Kettunen on mukana This Is The Real Shitissä elokuussa, joten tule mukaan kuuntelemaan lisää hänen höpinöitä!

Liput vielä kesäkuun loppuu -20%! Liput voit ostaa suoraan TÄÄLTÄ! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s